You are being redirected because this document is part of your ASTM Compass® subscription.
    This document is part of your ASTM Compass® subscription.


    Post Office Square Garage Project — A Case History of Instrumented Slurry Wall Performance

    Published: Jan 1992

      Format Pages Price  
    PDF () 16 $25   ADD TO CART
    Complete Source PDF (9.1M) 16 $55   ADD TO CART


    This paper presents the results of the monitored performance of a reinforced concrete diaphragm wall (slurry wall) while making a seven-level, 24.4 m (80 ft) deep excavation in downtown Boston for the construction of an underground garage using the “top-down” construction technique. In developing the design and construction methodology, ground movement control was considered to be an important aspect in design of the excavation support system. Finite element analyses were performed to model the anticipated soil and adjacent building movements. Observed movements during construction were compared to the values generated during design to judge the performance of the excavation support system. Modifications to the construction sequence were made to help reduce future movements. The owner's commitment of resources necessary to support the program played an important role in achieving the desired goals.


    slurry walls, finite element analyses, top-down construction, inclinometer, observational approach

    Author Information:

    Schoenwolf, DA
    Vice President, Haley & Aldrich, Inc., Bethesda, MD

    Whitman, RV
    Member of Technical Advisory Committee, Friends of Post Office Square and Professor of Civil Engineering, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA

    Abbott, EL
    Vice President, Parsons Brinckerhoff Quade & Douglas, Inc., Boston, MA

    Becker, JM
    PresidentChairman, Friends of Post Office Square, Inc., Boston, MA

    Committee/Subcommittee: D18.20

    DOI: 10.1520/STP19745S

    CrossRef ASTM International is a member of CrossRef.